GESCHIEDENIS


Stichting Rank werd in 1989 opgericht in Arnhem. Actrice Caroline Almekinders, schrijver en acteur Wannie de Wijn, vormgeefster Ellen Klever en theatertechnicus Ed Smit vormden de vakmedewerkers binnen de stichting. Hun doel was het realiseren van professionele theaterprojecten waarin meerdere kunstdisciplines met elkaar integreren. Stichting Rank heeft zich altijd sterk gemaakt voor de samenwerking van disciplines. Geen grenzen tussen kunsten maar een totaalpakket aan theaterervaring. Een voorstelling die begint bij de voordeur en pas eindigt na het applaus.


Het maken van publieksvriendelijk theater stond hoog in het vaandel. De makers van Rank binden het publiek niet door te kwetsen of te choqueren. Instrumenten als humor, ontroering, identificatie, spiegeling en compassie zijn eerder te vinden in 'de Rank-gereedschapskist'.


In 2003 speelde Stichting Rank haar laatste voorstelling 'In wankel evenwicht'. Niet vanwege gebrek aan liefde voor het vak maar simpelweg het gebrek aan tijd. De vier kernmedewerkers werden opgeslokt door werk en gezin. Wannie de Wijn ging schrijven, regisseren, spelen en doceren door heel Nederland, net als Caroline Almekinders. Ellen Klever ging haar eigen weg als freelance decorontwerper en Ed Smit werd hoofdinspiciënt van de ArtEZ faculteit theater.


In 2010 begonnen de gesprekken voor een doorstart van Stichting Rank!


DOORSTART


Een groot lichtpunt in deze cultureel sombere tijden is, dat het publiek altijd blijft verlangen naar theatervoorstellingen. De interesse en de wil om aan de dagelijkse sleur te ontkomen overleeft elke crisis.


In 2010 is door de vier toenmalige vakmedewerkers besloten dat de tijd rijp is voor een doorstart van Rank. Stichting Rank slaat onder de naam RANK een nieuwe weg in onder artistiek leiderschap van Caroline Almekinders. De Wijn en Klever blijven aan de zijlijn adviserend aanwezig en daarnaast zal Ed Smit vaste medewerker van RANK blijven. De kern wordt uitgebreid met jonge mensen die net zijn afgestudeerd aan het ArtEZ Conservatorium, te weten Hanne Jacobs, Tom Schraven en Rozemarijn Timmer.


Inhoudelijk blijft RANK2012 zich inzetten voor publieksvriendelijk theater. De grootste verandering is dat RANK2012 zich bezig zal houden met het ontwikkelen en spelen van Muziektheater. Een discipline binnen de kunst waar muziek, tekst en beweging onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.


MISSIE


Caroline Almekinders: 'De wereld heeft de kunsten nodig, niet alleen om te ontkomen aan de sleur van alledag, maar ook om stil te staan bij de meest wezenlijke gedachten over het voortbestaan van de mensheid en de wereld. Natuurlijk zijn wij theatermakers wereldverbeteraars. Wij hebben een boodschap, willen gehoord en gezien worden en theater is onze taal. Het is aan ons om respectvol, humorvol en behoedzaam met die boodschap, de taal en de ontvanger van de boodschap om te gaan'.


In het Nederlands theater klimaat zijn de verschillende disciplines vaak strak gescheiden: dans, toneel, musical, opera, muziek, enz. Daarbij is de kwaliteit weliswaar vaak hoog, maar de verrassing regelmatig minder. Hier wil RANK absoluut verandering in brengen. Niet de afzonderlijke kunstdisciplines zijn voor ons van belang maar de integratie ervan. 1+1=3 is een veelgehoorde kreet bij de faculteit Muziektheater van Artez. Dit wil zeggen dat als je twee kunstdisciplines met elkaar verbindt, er iets nieuws ontstaat dat uitstijgt boven de twee losse ingrediënten.


RANK ziet het als haar missie om deze visie op vernieuwende vormen van de uitvoerende kunsten naar buiten te brengen. Hierbij staat natuurlijk inhoudelijk steeds de visie, het verhaal dat de kunstenaar wil vertellen en hoe de kunstenaar dit weet te vertalen naar het publiek, centraal.